19 maj 2019 (niedziela) 12.00 – 16.00

Warsztaty sushi

Warsztaty poprowadzi Mariusz Moskała

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Nigiri z łososiem
  • Nigiri z węgorzem
  • Hosomaki  z ogorkiem
  • Futomaki z doradą (nauka sprawiania ryby)
  • Uramaki z krewetką w tempurze
  • Rainbow maki z szparagą w tempurze i łososiem marynowanym w słodkiej sake i kizami wasabi
  • Nauka gotowania ryżu

Koszt warsztatów – 200 PLN

brak wolnych miejsc

Mariusz Moskała

Doświadczony sushi shef

24 maj 2019 (piątek) 17:00 – 21:00

Torty organiczne

Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jasińska

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Cukiniowo pistacjowy tort z avocado
  • Truskawkowy sernik na kruchym spodzie
  • Mocno czekoladowy tort z kokosowym snickersem
  • Gruszkowy tort z zieloną herbatą

Koszt warsztatów – 230 PLN

brak wolnych miejsc

Agnieszka Jasińska

Finalistka programu Hell`s Kitchen

25 maj 2019 (sobota) 12:00 – 16:00

Fika i wypieki skandynawskie

Warsztaty poprowadzi Agnieszka Eriksson

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

Na warsztatach przygotujemy cztery rodzaje drobnych wypieków, które pojawiają się na szwedzkich stołach podczas fiki.

Mam to szczęście, że w mieście, w którym mieszkam w Szwecji znajduje się słynna cukiernia Nilssons Konditori, zdobywca tytułu Kawiarnia Roku 2015, której szef Anders Oskarsson zdobył złoty medal na światowym konkursie cukierników w 2017 r. W tej właśnie cukierni przygotowywałam się dla Was, przed prowadzeniem warsztatów ucząc się od mistrzów jak przygotować najbardziej tradycyjne wypieki, które pokochała cała Skandynawia. Będą wśród nich :

  • Kanelbullar – tradycyjne drożdżowe bułeczki cynamonowe. Pokażę Państwu różne sposoby zawijania bułek drożdżowych od tych najprostszych, które znacie z bułeczek sprzedawanych w sklepach IKEA aż do bardziej skomplikowanych stosowanych w najlepszych cukierniach w Szwecji. Dzień bułeczki cynamonowej jest obchodzony w Szwecji czwartego października.
  • Kardemummabullar – bułeczki drożdżowe z nadzieniem kardamonowym.
  • Lussekatter – szafranowe bułeczki drożdżowe z dodatkiem ręcznie robionej masy marcepanowej i zdobione rodzynkami. Tradycyjnie serwowane w Szwecji 13 grudnia w dzień Świętej Łucji. Więcej o tym szczególnym w Szwecji dniu opowiem Wam na warsztatach.
  • Semlor – Bułeczki drożdżowe z dodatkiem kardamonu, nadziewane masą migdałową i bitą śmietaną, mmmm…Tradycjnie wypiekane w Ostatki, czyli szwedzki Tłusty Wtorek (Fettisdag).
  • Chokladsnittar – czekoladowe ciasteczka z cukrem perłowym
  • Kolasnittar – karmelowe ciasteczka

Koszt warsztatów – 200 PLN

zarezerwuj miejsce

Agnieszka Eriksson

Podróżniczka z pasją do gotowania

07 czerwiec 2019 (piątek) 17:00 – 21:00

Warsztaty kuchni włoskiej

Warsztaty poprowadzi Maciej Kopczyński

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Arancini z mozzarellą i pomidorowym sosem
  • Makaron Garganelli z krewetkami
  • Tortellini z pieczoną białą rybą i kremem z zielonej szparagi

Wszystkie makarony będą przygotowywane od podstaw przez uczestników warsztatów

Koszt warsztatów – 200 PLN

brak wolnych miejsc

Maciej Kopczyński

Właściciel

08 czerwiec 2019 (sobota) 12:00 – 16:00

Warsztaty kuchni portugalskiej

Warsztaty poprowadzi Agnieszka Eriksson

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

Kuchnia portugalska obfituje w duże ilości ryb, owoców morza, oliwy z oliwek, aromatycznych ziół i przypraw, a także win (głównie porto, madera). Dania z ryb i owoców morza popularne są szczególnie na południowym wybrzeżu.

Najważniejszą rybą w kraju jest bacalhau, czyli solony i suszony dorsz, będący narodową potrawą Portugalczyków, którzy twierdzą, że potrafią przygotować go na 365 sposobów. Inna popularna potrawa z dorsza to krokiety zwane pasteis de bacalhau. Poza dorszem Portugalczycy uwielbiają sardynki, tuńczyka i solę. Chętnie też spożywają wieprzowinę, jagnięcinę, wołowinę, baraninę oraz drób, które najczęściej podawane są z ostrymi sosami lub dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek. Z wędlin ubóstwiają szynkę presunto Ibérico, czyli wędzoną szynkę (odpowiednik hiszpańskiej jamón serrano) oraz pikantną kiełbasę zwaną chouriço  (odpowiednik hiszpańskiego chorizo).

Portugalczycy bardzo często sięgają po ostre i aromatyczne sery (owcze lub kozie), indyjskie przyprawy, takie jak: cynamon, curry, szafran czy kolendra. W kuchni portugalskiej używa sie dużo oliwy z oliwek, cebuli, czosnku i świeżej kolednry. Chętnie spożywają ryż, ziemniaki (gotowane i smażone) oraz mus z ziemniaków. Na portugalskich stołach spotkamy bardzo słodkie desery, robione z żółtek jajek i cukru, a doprawiane cynamonem, pomarańczą czy migdałami. Portugalczycy do deseru lubią napić się wina porto lub madery, ale są też wielbicielami aromatycznej kawy.

Prawdziwe portugalskie smaki poznawałam gotując wspólnie z szefem kuchni Bruno w  Taberna da Rua das Flores w Lizbonie. Jest to jedno z najbardziej znanych miejsc kulinarnych w tym mieście. Szef kuchni Bruno wraz ze swoim zespołem kucharzy chętnie dzielił się ze mną swoją wiedzą i z dumą opowiadał o swoich ulubionych potrawach. Właścicielem taberny jest znany i szanowany w Lizbonie szef kuchni André Magalhães.

  • Croquetes de Carne – Pork and Beef Croquettes – chrupiące krokiety z mięsa z dodatkiem aromatycznej szynki Ibérico – najlepsze krokiety mają głęboki i bogaty smak z pięknym kontrastem pomiędzy jedwabistym środkiem a chrupiącą skórką.
  • Caldo Verde – Kale Soup with Chouriço and Patotoes – zupa z jarmużem, ziemniakami i kiełbaską chouriço – zupa ta jest jedną z najważniejszych portugalskich potraw rozgrzewająch serce. Dobrej jakości kiełbasa chouriço w połączeniu z dobrej jakości ziemniakami tworzy niezapomniany charakter i pikantność. Caldo Verde jest przygotowana ze specjalnego rodzaju kapusty nazwanej couve-galega.
  • Arroz de Pato – Glazed Duck Rice with Chouriço – delikatna zapiekanka ryżowa z dodatkiem poszarpanych kawałków mięsa kaczki zapiekana tradycyjnie w naczyniu z terakoty. Idealnie pasuje do niej zielona sałata z dresingiem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryn i dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz cząstkami pomarańczy.
  • Arroz Doce – Rice Pudding – aksamitny, niebiańsko kremowy pudding przygotowany z ryżu carolino, mleka, śmietany kremówki z dodatkiem aromatycznego cynamonu, skórki z cytryny i pomarańczy oraz chrupiących pistacji. Idealne zakończenie portugalskiej uczty.

Koszt warsztatów – 220 PLN

brak wolnych miejsc

Agnieszka Eriksson

Podróżniczka z pasją do gotowania

13 czerwiec 2019 (czwartek) 17:00 – 21:00

Dubai food

Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jasińska

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Kurczak biryami z ryżem
  • Jajko w koszulce na szpinaku z sosem szafranowym
  • Chapli kebab z aromatycznymi sosami
  • Bakłażany w pomidorach bonjan borani
  • Chałwa kardamonowa z pistacjami

Koszt warsztatów – 200 PLN

brak wolnych miejsc

Agnieszka Jasińska

Finalistka programu Hell`s Kitchen

14 czerwiec 2019 (piątek) 17.00 – 21.00

Wegański comfort food

Warsztaty poprowadzi Alicja Rokicka

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Tofu po benedyktyńsku
  • Shepherd’s pie
  • Wytrawne babeczki z warzywami
  • Sałatka ziemniaczana z a la fetą
  • Cynamonowe pankejki

Koszt warsztatów – 200 PLN

zarezerwuj miejsce

Alicja Rokicka

Kuchnia Wegańska

28 czerwiec 2019 (piątek) 17.00 – 21.00

Warsztaty kuchni tajskiej

Warsztaty poprowadzi Mariusz Moskała

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Larb Moo- Wieprzowina na styl tajski
  • Pad Thai – Makaron tajski z krewetkami i orzeszkami
  • Tom Kha Gai – Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
  • Mango Sticy Rice – Budyń ryżowy z mleczkiem kokosowym i mango

Koszt warsztatów – 200 PLN

brak wolnych miejsc

Mariusz Moskała

Doświadczony sushi shef

29 czerwiec 2019 (sobota) 12.00 – 16.00

Wegańska podróż do Indii

Warsztaty poprowadzi Alicja Rokicka

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Tofu tikka masala
  • Chana masala
  • Bhai z sosem miętowym
  • Ziołowy ryż
  • Aloo Gobi- kalafior i ziemniaki na ostro
  • Pudding marchewkowy

Koszt warsztatów – 200 PLN

brak wolnych miejsc

Alicja Rokicka

Kuchnia Wegańska

30 czerwiec 2019 (niedziela) 12.00 – 16.00

Warsztaty kuchni hiszpańskiej – Tapas

Warsztaty poprowadzi Adrian Stojewski

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Tortilla de patatas con aioli – najbardziej znane na świecie tapas, hiszpański omlet polany śródziemnomorskim sosem czosnkowym
  • Pulpo a la gallega – ośmiornica z regionu słynącego z najlepszych owoców morza w całej Hiszpanii – Galicji
  • Chorizo a la cidra – kulinarny symbol Asturii, połączenie orzeźwiającego cydru z kiełbaskami chorizo
  • Croquetas de jamón iberico – przekąska dla fanów dojrzewającej szynki iberyjskiej, znane z wielu barów tapas
  • Pincho de ensaladilla rusa con anchois – kanapeczki z Kraju Basków z sałatką „rosyjską” i anchois
  • Sangria – nie ma nic bardziej idealnego jak połączenie hiszpańskiego tapas z pełną temperamentu sangrią z czerwonego wina i owoców

Koszt warsztatów – 200 PLN

brak wolnych miejsc

Adrian Stojewski

Kucharz, podróżnik i bloger

05 lipiec 2019 (piątek) 17:00 – 21:00

Ryby i owoce morza

Warsztaty poprowadzi Maciej Kopczyński

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Tatar z tuńczyka z awokado i majonezem pomarańczowym
  • Zupa rybna z owocami morza
  • Sałatka z ośmiornicy
  • Pstrąg z oliwą koperkową, puree z bobu i kaszą w aromacie wędzonki

Podczas warsztatów nauczymy Was jak filetować pstrąga, oczyścić krewetki oraz kalmary, a także dowiecie się jak oporządzić ośmiornicę.

Koszt warsztatów – 240 PLN

brak wolnych miejsc

Maciej Kopczyński

Właściciel

06 lipiec 2019 (sobota) 12:00 – 16:00

Warsztaty kuchni greckiej

Warsztaty poprowadzi Panagiotis Ftaras

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Zupa cytrynowa giuwarelakia z mięsnymi kulkami wołowo – ryżowymi.
  • Delikatny filet z miecznika z sosem pesto i warzywami.
  • Cielęcina z buraczkami w delikatnym sosie pomidorowym z chalcydycką oliwą z oliwek i oregano.
  • Tradycyjny deser grecki gadaifi z bakaliami i lodami waniliowymi.

Koszt warsztatów – 220 PLN

zarezerwuj miejsce

Panagiotis Ftaras

Kuchnia Grecka

07 lipiec 2019 (niedziela) 12:00 – 16:00

Potrawy z kurczaka

Warsztaty poprowadzi Maciej Kopczyński

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

  • Rosół z domowym makaronem
  • Smażony filet supreme na szparagach z sosem holenderskim i szafranem
  • Roladki z szynką parmeńską i wędzonym serem
  • Udko faszerowane kurkami z musem z selera i jabłka

Koszt warsztatów – 200 PLN

zarezerwuj miejsce

Maciej Kopczyński

Właściciel