Specjalista od kuchni japońskiej

Jakub Antoniszak (Komar)

Jakub Antoniszak znany jako „Komar”. Od najmłodszych lat zafascynowany sztuką kulinarną. Swoje pierwsze kroki stawiał pod okiem ojca Krzysztofa „Kucharza Bieszczadu”. Przez ostatnie lata ukierunkowany na kuchnię azjatycką ze szczególnym naciskiem na kuchnie japońską. Pracował w czołowych krakowskich restauracjach sushi. Współpracuje z restauracjami na terenie małopolski, górnego śląska oraz Podkarpacia. Posiada na koncie otwarcie kilku lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej. Jego gastronomiczna upodobania nie ograniczają się tylko i wyłącznie do Azji. Mocno współpracuje z ojcem przy organizacji cateringów, eventów i szkoleń z zakresu kuchni łemków i bojków. Jego podstawowym założeniem w pasji, której się poświęcił jest nadanie nowego oblicza tradycyjnym potrawą w szczególności rodzimych przemycając do nich nutę świeżości nie koniecznie polskiej. Jest głównym organizatorem krakowskiego festiwalu ostrości, którego pierwsza odsłona był w 2013 r. oraz spotkań kulinarnych z cyklu „Wariacje kulinarne w Bieszczadach”. Jest posiadaczem jedynego na świecie oficjalne przyznawanego certyfikatu International Sushi Skills Proficiency wydanego przez World Sushi Skills Institute z Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015.