Właściciel

Maciej Kopczyński

Maciej Kopczyński w swoim środowisku znany jest nie tylko jako właściciel Kulinarnych Kreacji. Wśród znajomych rozpoznawalny jest przede wszystkim jako dobry przyjaciel i pasjonat gotowania. Pobyt w kuchni to za każdym razem nie zapomniania podróż do krainy smaku, zapachu i doskonałej estetyki. Bo, jak sam podkreśla, by stworzyć danie idealne – potrzebny jest wyjątkowy smak, zapadający w pamięć zapach i zaskakujący wygląd potrawy. Każdy z tych elementów potrafi dopracować do perfekcji, a to za sprawą bogatego doświadczenia. Zdążył już pracować z wybitnymi postaciami gastronomii. Takimi jak Olivier Boudon kiedyś prywatny kucharz Madonny i uczestnik programu „ Europa da się lubić ” oraz Pierre Gailard we francuskiej restauracji La Fontanie. Ucząc się od najlepszych – dziś sam jest jednym z najlepszych i swoją wiedzę przekazuje młodym adeptom tej sztuki.

Rozwój zawodowy zapewniło mu zatrudnienie w największych ośrodkach w Polsce. Pyszności wychodziły spod jego ręki między innymi w Modrzewie Park Hotel – pięciogwiazdkowym hotelu w samym sercu Pienin. Francuscy właściciele cenili w swoim szefie kuchni kreatywne podejście do wykonywanych obowiązków i umiejętność łączenia tradycji i wypróbowanych receptur z całkiem nowymi rozwiązaniami. W ten sposób powstawały smaczne kąski trafiające w podniebienie, reżysera Jerzego Skolimowskiego czy gwiazdy Hollywood – Vincenta Galo. Maciej Kopczyński miał zaszczyt gotować też w tak zwanej „stolicy dobrego smaku” w Krakowie – jako szef kuchni restauracji Wierzynek – dbał o najbardziej wymagające gusta klientów.

Gotowanie – to nie tylko sposób na życie, ale także na odpoczynek. Twierdzi, że nic bardziej nie relaksuje go, jak czas wspólnie spędzany z rodziną. Uwielbia domową krzątaninę po kuchni razem z żoną i dwoma ślicznym córeczkami. Same twierdzą, że „tata piecze najfajniejsze ciastka pod słońcem…”. A to chyba najlepsza rekomendacja. Zaglądajcie więc do Kulinarnych Kreacji i zgłębiajcie kulinarną sztukę pod okiem najlepszych.