Mistrz barmaństwa
Wojciech Urbański
Wojciech Urbański swoja przygodę z barmaństwem zaczął w 2006 roku, przeprowadzając się do Krakowa. W ciągu dziewięciu ostatnich lat przeszedł wiele etapów pracy za barem. Począwszy od stanowiska barmana w hotelach *** do *****, pubów, klubów i coctail barów. Jak również szkoleniowiec z zakresu miksologii, dekoracji w Krakowskiej Szkole Barmanów i projekt menadżer jedynego w Polsce projektu opierającego się o koktajle bezalkoholowe zwane „mocktailami”. Obecnie pracuje jako Ambasador Cognacu Hennessy odpowiedzialny za ogólnopolski projekt szkoleniowy.
Wojciech Urbański jest osobą ambitną, ciągle doskonalącą swoje umiejętności. Z łatwością przyswaja wiedzę, jest otwarty na nowe wyzwania. Systematycznie korzystał z możliwości podniesienia kwalifikacji zawodowych – ukończył Krakowską Szkołę Barmanów i Kursy Barmańskie I i II stopnia, oraz wiele szkoleń, m.in. Bacardi, Martini, Hennesy Cognac, Moet & Chandon Champagne i wiele innych. Jest aktywnym członkiem Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Systematycznie bierze udział w konkurasach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zdobycie pierwszego złotego medalu na Mistrzostwach Świata w RPA , wywalczenie czterokrotnie tytułu Mistrza Polski Calvados Cup oraz udział w szkoleniu THE EUROPEAN ELITE BARTENDERS COURSE (JWC) pod patronatem IBA gdzie jako pierwszy Polak wrócił do kraju z dwoma statuetkami. Dlatego otwarcie można powiedzieć że Wojtek jest najbardziej utytułowanym barmanem w historii polskiej sceny barowej, o czym świadczą jego wymienione tytuły oraz zdobyte doświadczenie zawodowe. Dziś Wojtek jest jedynym w Polsce szkoleniowcem z zakresu tworzenia dekoracji na koktajlach.