Mistrz barmaństwa

Wojciech Urbański

Wojciech Urbański swoja przygodę z barmaństwem zaczął w 2006 roku, przeprowadzając się do Krakowa. W ciągu dziewięciu ostatnich lat przeszedł wiele etapów pracy za barem. Począwszy od stanowiska barmana w hotelach *** do *****, pubów, klubów i coctail barów. Jak również szkoleniowiec z zakresu miksologii, dekoracji w Krakowskiej Szkole Barmanów i projekt menadżer jedynego w Polsce projektu opierającego się o koktajle bezalkoholowe zwane „mocktailami”. Obecnie pracuje jako Ambasador Cognacu Hennessy odpowiedzialny za ogólnopolski projekt szkoleniowy.

Wojciech Urbański jest osobą ambitną, ciągle doskonalącą swoje umiejętności. Z łatwością przyswaja wiedzę, jest otwarty na nowe wyzwania. Systematycznie korzystał z możliwości podniesienia kwalifikacji zawodowych – ukończył Krakowską Szkołę Barmanów i Kursy Barmańskie I i II stopnia, oraz wiele szkoleń, m.in. Bacardi, Martini, Hennesy Cognac, Moet & Chandon Champagne i wiele innych. Jest aktywnym członkiem Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Systematycznie bierze udział w konkurasach barmańskich. Jego największym osiągnięciem jest zdobycie pierwszego złotego medalu na Mistrzostwach Świata w RPA , wywalczenie czterokrotnie tytułu Mistrza Polski Calvados Cup oraz udział w szkoleniu THE EUROPEAN ELITE BARTENDERS COURSE (JWC) pod patronatem IBA gdzie jako pierwszy Polak wrócił do kraju z dwoma statuetkami. Dlatego otwarcie można powiedzieć że Wojtek jest najbardziej utytułowanym barmanem w historii polskiej sceny barowej, o czym świadczą jego wymienione tytuły oraz zdobyte doświadczenie zawodowe. Dziś Wojtek jest jedynym w Polsce szkoleniowcem z zakresu tworzenia dekoracji na koktajlach.

Pozostałe tytuły

  • 05.2016 – I. Miejsce w Mistrzostwach Polski (eliminacje do MŚ w Tokio)
  • 05.2015 – III. Miejsce w Hong Kongu
  • 03.2015 – I. Miejsce w eliminacjach do Mistrzostw Świata Mattoni Cup 2015 w Pradze
  • 02.2015 – I. miejsce w Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2015
  • 11.2014 – I. Miejsce w International Castel Cocktail Cup 2014 we Włoszech
  • 10.2014 – I. Miejsce w Mistrzostwach Świata International Bartenders Association w RPA
  • 06.2014 – I. Miejsce w IWCC w Klagenfurcie
  • 06.2014 – II. Miejsce w Mistrzostwach Świata Mattoni Grand Drink Word Championship 2014 w Pradze. Dodatkowe nagrody: Best Decoration, Best Innovation, Best Design
  • 05.2014 – I. Miejsce w Mistrzostwach Polski (eliminacje do MŚ w RPA)
  • 02.2014 – I. miejsce w Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2014
  • 09.2013 – II. Miejsce w IWCC w Klagenfurcie.
  • 08.2013 – III. Miejsce w Mistrzostwach Świata Mattoni Grand Drink Word Championship 2013 w Pradze
  • 03.2013 – III. Miejsce w Mistrzostwach Polski (eliminacje do MŚ w Pradze)
  • 04.2013 – I. miejsce w Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2013
  • 05.2012 – II. Miejsce w Mistrzostwach Polski (eliminacje do MŚ w Pekinie)
  • 12.2011 – I. Miejsce International Monin Cup w Paryżu
  • 06.2011 – I. Miejsce Bacardi Bartender of The Year
  • 05.2011 – I. Miejsce w Bled Cup na Słowenii w kategorii After Dinner
  • 04.2011 – Finał konkursu Calvados we Francji
  • 03.2011 – I. miejsce w Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2011
  • 03.2011 – III. Miejsce w konkursie Tymbark Drinks Festival, Krynica
  • 02.2011 – I. Miejsce w Eliminacjach do finału konkursu Bacardi
  • 06.2010 – Udział w eliminacjach do Mistrzostw Świata w Singapurze
  • 06.2010 – IV. Miejsce na Mistrzostwach Krajów Alpejskich w Velden
  • 04-05.2010 – Ukończenie z wyróżnieniem (I. miejsce) The Elite Bartenders Course (JWC) Europe 2010” w Wenecji
  • 03.2010 – I. Miejsce w konkursie Tymbark Drinks Festival, Krynica
  • 10.2009 – III. Miejsce w konkursie Rudolf Jelinek Cup, Bratysława
  • 08.2009 – II. Miejsce w konkursie Tropical Trandy Drinks w kategorii Team Work, Kołobrzeg
  • 07.2009 – Finał konkursu Absolut Bartender of the Year 2009, Warszawa
  • 04.2009 – Eliminacje do konkursu World Coctail Competition, Warszawa
  • 01.2009 – III. Miejsce w konkursie Ultimate Tending Competition, Katowice
  • 03.2008 – Udział w konkursie Młodych Bamanów Bacardi-Martini, Warszawa
  • 06.2007 – III. Miejsce w II. Beskidzkim Konkursie Młodych Barmanów, Cieszyn
  • 07.2007 – Uzyskanie członkostwa w Stowarzyszeniu Polskich Barmanów oraz International Bartender Association