Wyświetlanie wszystkich wyników: 16

Brak miejsc

19 marca 2025 (środa) 17:00 – 21:00 – Wyprawa do wschodniej Azji

350,00 
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • TORTANG GINILING – Danie w sam raz dla miłośników sycących śniadań – omlet z mieloną wołowiną i sosem rybnym.
  • SINIGANG – Treściwa zupa z boczkiem, pomidorami, szpinakiem i marynowaną papryką o charakterystycznym, lekko kwaskowym smaku.
  • JIAOZI Z WIEPRZOWINĄ I KAPUSTĄ – Coś dla fanów dim sumów – pierożki prosto z Pekinu wypełnione wołowiną i kapustą pekińską, smażone na patelni i gotowane.
  • MARUYA – Popularne szczególnie w krajach wyspiarskich, słodziutkie placuszki z bananami i cukrem.
Brak miejsc

22 marca 2025 (sobota) 10:00 – 14:00 – Azjatycka Jarzynova

350,00 
Zajęcia prowadzi: Dominika Wójciak
(Kuchnia wegetariańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • PHAD KHANAENG – Brukselki z woka z pomelo i sosem tao-jeow.
  • NAM TOK HET – Ziołowa, soczysta sałatka z siekanych grillowanych grzybów.
  • MAKUEA YAO LAAB – Tajski bakłażan z chrupiąca szalotką i fistaszkami.
  • Gruszka STICKY RICE – Pudding ryżowy z kokosowym karmelem i duszonymi gruszkami.
Brak miejsc

22 marca 2025 (sobota) 16:00 – 20:00 – Azjatycka Jarzynova

350,00 
Zajęcia prowadzi: Dominika Wójciak
(Kuchnia wegetariańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • PHAD KHANAENG – Brukselki z woka z pomelo i sosem tao-jeow.
  • NAM TOK HET – Ziołowa, soczysta sałatka z siekanych grillowanych grzybów.
  • MAKUEA YAO LAAB – Tajski bakłażan z chrupiąca szalotką i fistaszkami.
  • Gruszka STICKY RICE – Pudding ryżowy z kokosowym karmelem i duszonymi gruszkami.
Brak miejsc

26 marca 2025 (środa) 17:00 – 21:00 – Kuchnia tajska

350,00 
Zajęcia prowadzi: Mariusz Moskała
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • TOM KHA GAI – Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem.
  • LARB MOO – Pikantne danie z mielonej wieprzowiny z regionu Isan.
  • PAD THAI – Makaron ryżowy z krewetkami po tajsku.
  • MANGO STICKY RICE – Deser z mango  i ryżem w śmietance kokosowej.

11 kwietnia 2025 (piątek) 17:00 – 21:00 – Sałatki Yotama Ottolenghi

350,00 
Zajęcia prowadzi: Aneta Zabiegała
(Kuchnia wegetariańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Pieczona marchewka z fenkułem, harrisą, domową prażoną szalotką i migdałowym tofu.
  • Pieczony bakłażan z płynnym hummusem, sosem kawowym i tajską bazylią.
  • Sałatka z pieczonej dyni z piklami, sosem z czarnego sezamu i chrupiącą posypką.
  • Sałatka z buraka z sosem żurawinowym z chilli i limonką oraz przygotowana od podstaw, oryginalna mieszanka przypraw dukkah, którą każdy zabierze ze sobą do domu.
  • Pieczona papryka z wędzonym labneh i migdałami w palonym maśle.
  • Różowa kasza pęczak z grillowaną gruszką z salsą z botwinki, prażonym słonecznikiem i serem feta.

12 kwietnia 2025 (sobota) 10:00 – 14:00 – Kuchnia gruzińska

350,00 
Zajęcia prowadzi: Tamuna Kiladze
(Kuchnia gruzińska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • CHINKALI – Gruzińskie pierogi mięsne z aromatycznym bulionem, znane ze swojego charakterystycznego kształtu.
  • CHACZAPURI ADŻARSKIE – Placek z ciasta drożdżowego w formie łódki, nadziewany serem, wykończony żółtkiem i masłem.
  • ADŻAPSANDALI – Pyszny gulasz warzywny („Ala ratatuj” w wydaniu gruzińskim) ze słodką papryką, bakłażanem, świeżymi ziołami, soczystymi pomidorami i ziemniakami.
  • PCHALI – Przystawka warzywna z orzechami włoskimi, szpinakiem, świeżymi ziołami oraz gruzińską przyprawą Chmeli Suneli z nasionami granatu.
  • PELAMUSHI – Deser z naturalnego soku winogronowego, zagęszczony mąką pszenną z dodatkiem orzechów włoskich (w wschodniej Gruzji znany jako “TATARA”).

12 kwietnia 2025 (sobota) 16:00 – 20:00 – Kuchnia gruzińska

350,00 
Zajęcia prowadzi: Tamuna Kiladze
(Kuchnia gruzińska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • CHINKALI – Gruzińskie pierogi mięsne z aromatycznym bulionem, znane ze swojego charakterystycznego kształtu.
  • CHACZAPURI ADŻARSKIE – Placek z ciasta drożdżowego w formie łódki, nadziewany serem, wykończony żółtkiem i masłem.
  • ADŻAPSANDALI – Pyszny gulasz warzywny („Ala ratatuj” w wydaniu gruzińskim) ze słodką papryką, bakłażanem, świeżymi ziołami, soczystymi pomidorami i ziemniakami.
  • PCHALI – Przystawka warzywna z orzechami włoskimi, szpinakiem, świeżymi ziołami oraz gruzińską przyprawą Chmeli Suneli z nasionami granatu.
  • PELAMUSHI – Deser z naturalnego soku winogronowego, zagęszczony mąką pszenną z dodatkiem orzechów włoskich (w wschodniej Gruzji znany jako “TATARA”).

15 kwietnia 2025 (wtorek) 17:00 – 21:00 – Koreański comfort food

340,00 
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • GAMJAJEON Z KOREAŃSKIM SOSEM BBQ – ziemniaczane placuszki nadziewane serem z koreańską wersją sosu bbq.
  • KIMCHI JJIGAE – rozgrzewająca, pikantna zupa kimchi na wędzonych żeberkach.
  • TTEOKBOKKI Z KURCZAKIEM – ręcznie robione kluseczki ryżowe z kawałkami kurczaka w kremowym sosie.
  • KIMBAP – koreańska „wersja” sushi z wołowiną, jajkiem, marchewką i szpinakiem.

25 kwietnia 2025 (piątek) 17:00 – 21:00 – Sałatki Yotama Ottolenghi

350,00 
Zajęcia prowadzi: Aneta Zabiegała
(Kuchnia wegetariańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Pieczona marchewka z fenkułem, harrisą, domową prażoną szalotką i migdałowym tofu.
  • Pieczony bakłażan z płynnym hummusem, sosem kawowym i tajską bazylią.
  • Sałatka z pieczonej dyni z piklami, sosem z czarnego sezamu i chrupiącą posypką.
  • Sałatka z buraka z sosem żurawinowym z chilli i limonką oraz przygotowana od podstaw, oryginalna mieszanka przypraw dukkah, którą każdy zabierze ze sobą do domu.
  • Pieczona papryka z wędzonym labneh i migdałami w palonym maśle.
  • Różowa kasza pęczak z grillowaną gruszką z salsą z botwinki, prażonym słonecznikiem i serem feta.

26 kwietnia 2025 (sobota) 10:00 – 14:00 – Kuchnia meksykańska

340,00 
Zajęcia prowadzi: Isabel Balderas
(Kuchnia meksykańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • POZOLE – Zupa z białą kukurydzą, wieprzowiną i papryką guajillo.
  • TACOS DE BARBACOA – Szarpana wołowina marynowana w adobo.
  • TORTILLAS DE MAIZ – Tortilla z mąki kukurydzianej nixtamalizowanej.
  • SALSA DE AGUACATE – Salsa z tomatillo, jalapeño i  awokado.
  • TRES LECHES – Ciasto waniliowe „Trzy mleka”.

26 kwietnia 2025 (sobota) 16:00 – 20:00 – Kuchnia meksykańska

340,00 
Zajęcia prowadzi: Isabel Balderas
(Kuchnia meksykańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • POZOLE – Zupa z białą kukurydzą, wieprzowiną i papryką guajillo.
  • TACOS DE BARBACOA – Szarpana wołowina marynowana w adobo.
  • TORTILLAS DE MAIZ – Tortilla z mąki kukurydzianej nixtamalizowanej.
  • SALSA DE AGUACATE – Salsa z tomatillo, jalapeño i  awokado.
  • TRES LECHES – Ciasto waniliowe „Trzy mleka”.

07 maja 2025 (środa) 17:00 – 21:00 – Kolacja w Wietnamie

340,00 
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • PHO VIT – aromatyczna i głęboka w smaki zupa pho z kaczką.
  • BANH MI THIT NUONG – kanapkowy klasyk z Wietnamu – delikatna bagietka z wieprzowiną marynowaną w trawie cytrynowej.
  • CHA CA LA VONG – delikatna biała ryba w kurkumie z koperkiem i orzeszkami.
  • BANH CHUOI NUONG – ciasto bananowe z rumowym karmelem.
Brak miejsc

10 maja 2025 (sobota) 11:00 – 15:00 – Szparagi

350,00 
Zajęcia prowadzi: Maciej Kopczyński
(Szef kuchni)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Klasyczne szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim.
  • Krem z białych szparagów z marynowanym kalafiorem w imbirze i kardamonie.
  • Kremowe risotto z zielonych szparagów, pudrem z czarnych oliwek i prażonymi pistacjami.
  • Tarta ze szparagami, kozim serem i botwinką.

20 maja 2025 (wtorek) 17:00 – 21:00 – Curry niejedno ma imię

340,00 
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • OHNO KWAUTSKWE – kremowa, kokosowa zupa z kurczakiem i jajkiem z Mjanmy.
  • NGOB PLA DTAA DTIAW – biała ryba w czerwonej paście curry grillowana w liściach bananowca z Tajlandii
  • KANG SOH – chrupiąca sałatka z pędów bambusa z Laosu.
  • VINDALOO – pikantna wołowina z ryżem z Południowych Indii.