Wyświetlanie wszystkich wyników: 15

11 lipca 2025 (piątek) 17:00 – 21:00 – Ryby i owoce morza

370,00 
Zajęcia prowadzi: Maciej Kopczyński
(Szef kuchni)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Tradycyjne krewetki z patelni z sosem muślinowym, pomidorkami i bagietką.
  • Pieczona ośmiornica z wędzoną papryką serwowana z puree ziemniaczanym i chorizo z salsą z kolorowych papryk.
  • Polędwica z dorsza w sosie Beurre Blanc i małżami na puree z groszku zielonego i mięty.
Brak miejsc

18 lipca 2025 (piątek) 17:00 – 21:00 – Kuchnia koreańska

350,00 
Zajęcia prowadzi: Mariusz Moskała
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • JJIMDAK – kurczak po koreańsku duszony z warzywami i makaronem.
  • DOENJANG JJIGAE – zupa na bazie koreańskiej pasty sojowej z wołowiną i warzywami.
  • BEEF BULGOGI – smażona wołowina marynowana po koreańsku.
  • KIMCHIJEON – naleśniki z kimchi.

29 sierpnia 2025 (piątek) 17:00 – 21:00 – Lato z Jarzynovą

350,00 
Zajęcia prowadzi: Dominika Wójciak
(Kuchnia wegetariańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Smażony ogórek z brzoskwiniami i chili.
  • Kwiaty cukinii na pan con tomato, czyli grzanka z pomidorem i faszerowanymi kwiatami cukinii.
  • Grillowany bakłażan z kawiorem z pieczonej papryki.
  • Brzoskwinie w białym winie z zabajone i kruszonką z białej czekolady.

06 września 2025 (sobota) 10:00 – 14:00 – Kuchnia meksykańska

340,00 
Zajęcia prowadzi: Isabel Balderas
(Kuchnia meksykańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • CEVICHE – Sałatka z rybą marynowaną w cytrusach, z pomidorami, awokado i nachosami.
  • TORTILLAS DE MAIZ – Własnoręcznie robiona tortilla z mąki kukurydzianej nixtamalizowanej.
  • SALSA CHIPOTLE – Sos z papryką chipotle i pomidorami.
  • TACOS DE CAMOTE CON CHORIZO – Tortilla kukurydziana faszerowana chorizo, batatem, sałatą lodową i kolendrą.
  • NATILLA – Budyń orzechowy z wanilią i kakao.

06 września 2025 (sobota) 16:00 – 20:00 – Kuchnia meksykańska

340,00 
Zajęcia prowadzi: Isabel Balderas
(Kuchnia meksykańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • CEVICHE – Sałatka z rybą marynowaną w cytrusach, z pomidorami, awokado i nachosami.
  • TORTILLAS DE MAIZ – Własnoręcznie robiona tortilla z mąki kukurydzianej nixtamalizowanej.
  • SALSA CHIPOTLE – Sos z papryką chipotle i pomidorami.
  • TACOS DE CAMOTE CON CHORIZO – Tortilla kukurydziana faszerowana chorizo, batatem, sałatą lodową i kolendrą.
  • NATILLA – Budyń orzechowy z wanilią i kakao.
Brak miejsc

13 września 2025 (sobota) 11:00 – 15:00 – Kuchnia bałkańska

350,00 
Zajęcia prowadzi: Petar Simić
(Kuchnia bałkańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • PEČENA PAPRIKA PUNJENA URNEBESEM – Soczysta papryka z grilla, wypełniona klasycznym urnebesem – kremową pastą z białego sera, czosnku i ostrej papryki. Połączenie aksamitnego wnętrza z dymnym aromatem i lekką ostrością.
  • KOZICE NA BUZARU  – Delikatne krewetki duszone w dalmackim stylu – z pomidorami, białym winem, czosnkiem i świeżymi ziołami. Lekko pikantny sos podkreśla naturalną słodycz owoców morza. Śródziemnomorska klasyka w najlepszym wydaniu.
  • GURMANSKA PLJESKAVICA  – Tradycyjna bałkańska pljeskavica w wersji dla smakoszy – z mielonego mięsa, nadziewana serem, wędzonym boczkiem i ostrą papryką. Grillowana, soczysta i aromatyczna, łączy klasyczne smaki z wyrazistym, pikantnym akcentem. Sycąca propozycja prosto z Bałkanów.
  • TZATZIKI  – Orzeźwiający dip z jogurtu greckiego, świeżego ogórka, czosnku i oliwy z oliwek. Kremowa konsystencja i delikatna kwaskowość tworzą idealne uzupełnienie do mięs z grilla i pieczywa. Klasyk kuchni śródziemnomorskiej, który nigdy nie zawodzi.
  • ŠOPSKA SALATA  – Kolorowa kompozycja świeżych pomidorów, ogórków, papryki i cebuli z startym białym serem. Tradycyjna bałkańska sałatka, która idealnie komponuje się z daniami z rusztu.
  • TUFAHIJE  – Tradycyjny deser bośniacki – pieczone jabłko nadziewane mieszanką orzechów włoskich i aromatycznych przypraw, podawane z delikatnym syropem i kleksem bitej śmietany. Słodka uczta o orientalnym rodowodzie, która rozpieszcza każde podniebienie.

17 września 2025 (środa) 17:00 – 21:00 – Tajska uczta

350,00 
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • NAM TOK –  Sałatka z wołowiną i trawą cytrynową.
  • PAD SEE EW –  Szeroki, smażony makaron ryżowy z kurczakiem i dzikim brokułem.
  • PAD PRIK KING –  Smażona zielona fasolka z tofu i czerwoną pastą curry.
  • KHANOM TIAN –  Kulki z mąki ryżowej faszerowane boczkiem i fasolą mung.

26 września 2025 (piątek) 17:00 – 21:00 – Bliskowschodnia uczta

350,00 
Zajęcia prowadzi: Małgorzata Szymonek
(Kuchnia bliskowschodnia)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Chrupiące pierożki sambusa, z mielonym mięsem jagnięcym, czosnkiem cebulką i natką,

    oraz  fetą, orzechem włoskim, miętą i melasą z granatów, podane z pikantnym sosem pomidorowym.

  • Sałatka z kaszą bulgur, miętą, kolendrą, natką, sałatą rzymską, orzechami włoskimi i granatem.
  • Popularna jemeńska potrawa Mendi-Kurczak przyprawiony szafranem, podany na korzennym ryżu o lekko wędzonym smaku.
  • Dubajskie mini pączki oblane pastą pistacjową i czekoladą, obsypane chrupiącym kataifi.

27 września 2025 (sobota) 11:00 – 15:00 – Bliskowschodnie przystawki

350,00 
Zajęcia prowadzi: Małgorzata Szymonek
(Kuchnia bliskowschodnia)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • Roladki z bakłażana z pastą z orzecha włoskiego, czosnku i melasą z granatów.
  • Labneh (serek jogurtowy) polany palonym masłem, czosnkiem, pieczonymi pomidorami i oliwkami, podany z chrupiącym podpłomykiem, którego sami wypieczemy.
  • Mini wrapy z serkiem halloumi, świeżym ogórkiem, miętą i labneh.
  • Soczyste pulpeciki jagnięce z sosem pomidorowym i jogurtem.
  • Kefta z kurczaka marynowana w korzennych przyprawach, podana na liściach cykorii z pastą hummus.
  • Pierożki z ciasta francuskiego, wypełnione cynamonowym serkiem.

11 października 2025 (sobota) 10:00 – 14:00 – Andaluzyjskie smaki

350,00 
Zajęcia prowadzi: Adrian Stojewski
(Kuchnia hiszpańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • ENSALADA MALAGUENA – Lekka sałatka z Malagi skrywająca w sobie soczyste pomarańcze, jajka i ziemniaki, szczypiorek, salsę z oliwy extra virgen i octu Jerez.
  • GAZPACHUELO – Kremowa, rozgrzewająca i inna od wszystkiego, czego do tej pory próbowaliście, intrygującą zupa rybna z krewetkami i majonezem wprost z Andaluzji! To smak, który musicie wprowadzić do swojej kuchni.
  • FLAMENQUIN – Tradycyjne danie z okolic Kordoby, roladka przygotowywana z plastrów szynki Serrano zawiniętych w kawałki polędwicy wieprzowej, panierowanych w bułce tartej.
  • TORRIJAS – Jedna z najpopularniejszych i najprostszych słodkości w Hiszpanii, idealna propozycja na śniadanie lub deser. Potrawa pochodząca z XV wieku, która zaskakuje swoją miękkością i smakiem miodu, skórki z pomarańczy oraz cytryny. Torrijas serwowane są z odrobiną cukru i cynamonu.
  • REBUJITO – Koktajl z wina Jerez/Sherry o orzeźwiającym cytrynowo-limonkowym smaku. Rebujito to popularny napój w całej Andaluzji, choć szczególne kojarzony z Fiesta de Abril w Sewilli.

11 października 2025 (sobota) 16:00 – 20:00 – Andaluzyjskie smaki

350,00 
Zajęcia prowadzi: Adrian Stojewski
(Kuchnia hiszpańska)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • ENSALADA MALAGUENA – Lekka sałatka z Malagi skrywająca w sobie soczyste pomarańcze, jajka i ziemniaki, szczypiorek, salsę z oliwy extra virgen i octu Jerez.
  • GAZPACHUELO – Kremowa, rozgrzewająca i inna od wszystkiego, czego do tej pory próbowaliście, intrygującą zupa rybna z krewetkami i majonezem wprost z Andaluzji! To smak, który musicie wprowadzić do swojej kuchni.
  • FLAMENQUIN – Tradycyjne danie z okolic Kordoby, roladka przygotowywana z plastrów szynki Serrano zawiniętych w kawałki polędwicy wieprzowej, panierowanych w bułce tartej.
  • TORRIJAS – Jedna z najpopularniejszych i najprostszych słodkości w Hiszpanii, idealna propozycja na śniadanie lub deser. Potrawa pochodząca z XV wieku, która zaskakuje swoją miękkością i smakiem miodu, skórki z pomarańczy oraz cytryny. Torrijas serwowane są z odrobiną cukru i cynamonu.
  • REBUJITO – Koktajl z wina Jerez/Sherry o orzeźwiającym cytrynowo-limonkowym smaku. Rebujito to popularny napój w całej Andaluzji, choć szczególne kojarzony z Fiesta de Abril w Sewilli.

21 października 2025 (wtorek) 17:00 – 21:00 – Tak smakuje Korea

350,00 
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)

NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY

 

  • DAKGALBI – Kultowy, południowokoreański stir-fry z kurczakiem.
  • BUDAE JJIGAE – Potrawka koreańskiej armii, czyli duszony kociołek rozmaitości.
  • DOBU JORIM – Koreański klasyk – słodko-pikantne duszone tofu.
  • HOTTEOK – Słodkie naleśniki ze słonecznikiem.