Profesjonalne szkolenia dla kucharzy, sommelierów i baristów, warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci, wynajem studia. Jedyne takie miejsce w Krakowie.
PEČENA PAPRIKA PUNJENA URNEBESEM – Soczysta papryka z grilla, wypełniona klasycznym urnebesem – kremową pastą z białego sera, czosnku i ostrej papryki. Połączenie aksamitnego wnętrza z dymnym aromatem i lekką ostrością.
KOZICE NA BUZARU – Delikatne krewetki duszone w dalmackim stylu – z pomidorami, białym winem, czosnkiem i świeżymi ziołami. Lekko pikantny sos podkreśla naturalną słodycz owoców morza. Śródziemnomorska klasyka w najlepszym wydaniu.
GURMANSKA PLJESKAVICA – Tradycyjna bałkańska pljeskavica w wersji dla smakoszy – z mielonego mięsa, nadziewana serem, wędzonym boczkiem i ostrą papryką. Grillowana, soczysta i aromatyczna, łączy klasyczne smaki z wyrazistym, pikantnym akcentem. Sycąca propozycja prosto z Bałkanów.
TZATZIKI – Orzeźwiający dip z jogurtu greckiego, świeżego ogórka, czosnku i oliwy z oliwek. Kremowa konsystencja i delikatna kwaskowość tworzą idealne uzupełnienie do mięs z grilla i pieczywa. Klasyk kuchni śródziemnomorskiej, który nigdy nie zawodzi.
ŠOPSKA SALATA – Kolorowa kompozycja świeżych pomidorów, ogórków, papryki i cebuli z startym białym serem. Tradycyjna bałkańska sałatka, która idealnie komponuje się z daniami z rusztu.
TUFAHIJE – Tradycyjny deser bośniacki – pieczone jabłko nadziewane mieszanką orzechów włoskich i aromatycznych przypraw, podawane z delikatnym syropem i kleksem bitej śmietany. Słodka uczta o orientalnym rodowodzie, która rozpieszcza każde podniebienie.
Roladki z bakłażana z pastą z orzecha włoskiego, czosnku i melasą z granatów.
Labneh (serek jogurtowy) polany palonym masłem, czosnkiem, pieczonymi pomidorami i oliwkami, podany z chrupiącym podpłomykiem, którego sami wypieczemy.
Mini wrapy z serkiem halloumi, świeżym ogórkiem, miętą i labneh.
Soczyste pulpeciki jagnięce z sosem pomidorowym i jogurtem.
Kefta z kurczaka marynowana w korzennych przyprawach, podana na liściach cykorii z pastą hummus.
Pierożki z ciasta francuskiego, wypełnione cynamonowym serkiem.
ENSALADA MALAGUENA – Lekka sałatka z Malagi skrywająca w sobie soczyste pomarańcze, jajka i ziemniaki, szczypiorek, salsę z oliwy extra virgen i octu Jerez.
GAZPACHUELO – Kremowa, rozgrzewająca i inna od wszystkiego, czego do tej pory próbowaliście, intrygującą zupa rybna z krewetkami i majonezem wprost z Andaluzji! To smak, który musicie wprowadzić do swojej kuchni.
FLAMENQUIN – Tradycyjne danie z okolic Kordoby, roladka przygotowywana z plastrów szynki Serrano zawiniętych w kawałki polędwicy wieprzowej, panierowanych w bułce tartej.
TORRIJAS– Jedna z najpopularniejszych i najprostszych słodkości w Hiszpanii, idealna propozycja na śniadanie lub deser. Potrawa pochodząca z XV wieku, która zaskakuje swoją miękkością i smakiem miodu, skórki z pomarańczy oraz cytryny. Torrijas serwowane są z odrobiną cukru i cynamonu.
REBUJITO – Koktajl z wina Jerez/Sherry o orzeźwiającym cytrynowo-limonkowym smaku. Rebujito to popularny napój w całej Andaluzji, choć szczególne kojarzony z Fiesta de Abril w Sewilli.
ENSALADA MALAGUENA – Lekka sałatka z Malagi skrywająca w sobie soczyste pomarańcze, jajka i ziemniaki, szczypiorek, salsę z oliwy extra virgen i octu Jerez.
GAZPACHUELO – Kremowa, rozgrzewająca i inna od wszystkiego, czego do tej pory próbowaliście, intrygującą zupa rybna z krewetkami i majonezem wprost z Andaluzji! To smak, który musicie wprowadzić do swojej kuchni.
FLAMENQUIN – Tradycyjne danie z okolic Kordoby, roladka przygotowywana z plastrów szynki Serrano zawiniętych w kawałki polędwicy wieprzowej, panierowanych w bułce tartej.
TORRIJAS– Jedna z najpopularniejszych i najprostszych słodkości w Hiszpanii, idealna propozycja na śniadanie lub deser. Potrawa pochodząca z XV wieku, która zaskakuje swoją miękkością i smakiem miodu, skórki z pomarańczy oraz cytryny. Torrijas serwowane są z odrobiną cukru i cynamonu.
REBUJITO – Koktajl z wina Jerez/Sherry o orzeźwiającym cytrynowo-limonkowym smaku. Rebujito to popularny napój w całej Andaluzji, choć szczególne kojarzony z Fiesta de Abril w Sewilli.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaDowiedz się więcej