Wyświetlanie wszystkich wyników: 16
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Alicja Rokicka
(Kuchnia wegańska )
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
Pierogi z kaszą gryczaną i boczniakami.
Pierogi a la mięsne z roślinnym mielonym.
Boska fasola jaś zapiekana w cydrze z jabłkami i cebulą.
Moskole – placuszki z ziemniaków z masłem czosnkowym.
Pasztet z soczewicy z konfiturą żurawinową.
Grubaśny, drożdżowy pomarańczowy krantz z masą bakaliową.
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
SHOYU RAMEN – Klasyk klasyków, mocny, wyrazisty, słony, pełen umami i oczywiście… z boczkiem.
MAZEMEN RAMEN – Ramen bez bulionu, za to z mielonym mięsem i żółtkiem jajka.
MIZO-KABOCHA RAMEN – W sam raz na zimę, z tare na bazie pasty miso i dyni hokkaido, podany z kawałkami pieczonej dyni i szpinaku.
MAKARON RAMEN – Nauczymy się, jak zrobić go od podstaw.
BOCZEK CHARSIU – Soczysty, aromatyczny i rozpływający się w ustach.
JAJKA AJITSUKE – Idealnie ugotowane i zamarynowane.
OLEJ KATSUOBUSHI – Olej aromatyzowany płatkami tuńczyka.
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
SHOYU RAMEN – Klasyk klasyków, mocny, wyrazisty, słony, pełen umami i oczywiście… z boczkiem.
MAZEMEN RAMEN – Ramen bez bulionu, za to z mielonym mięsem i żółtkiem jajka.
MIZO-KABOCHA RAMEN – W sam raz na zimę, z tare na bazie pasty miso i dyni hokkaido, podany z kawałkami pieczonej dyni i szpinaku.
MAKARON RAMEN – Nauczymy się, jak zrobić go od podstaw.
BOCZEK CHARSIU – Soczysty, aromatyczny i rozpływający się w ustach.
JAJKA AJITSUKE – Idealnie ugotowane i zamarynowane.
OLEJ KATSUOBUSHI – Olej aromatyzowany płatkami tuńczyka.
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Małgorzata Szymonek
(Kuchnia bliskowschodnia)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
Smażony bakłażan na grzance z pastą z orzechów włoskich i syropem z granatów.
Hummus z ze świeżym pomidorem, szalotką, mieloną jagnięciną i orzeszkami pinii.
Pierożki z jagnięciną na sosie tahini z sumakiem.
Atayef – rożki z serem ricotta, pistacjami i syropem różanym.
330,00 zł
Zajęcia prowadzi: Małgorzata Szymonek
(Kuchnia bliskowschodnia)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
Kebab Bahraini – placuszki z mąki z ciecierzycy, ziołami oraz sosem z kolendry.
Sałatka z bakłażana, z ciecierzycą , kolendrą i pomidorami.
Jereesh z kurczakiem – korzenna kasza jęczmienna z pomidorami, zieloną papryką i pieczonym kurczakiem.
Lougeimat – mini pączki z syropem różanym.
340,00 zł
Zajęcia prowadzi: Isabel Balderas
(Kuchnia meksykańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
SOPA AZTECA – Zupa z tortillą kukurydzianą, pomidorami, awokado i papryką pasilla.
MOLE POBLANO – Tortilla faszerowana kurczakiem w sosie z suszonej papryki, czekolady i orzechów.
TORTILLAS DE MAIZ – Własnoręcznie robione placki z masą kukurydzianą.
CHILI CON CARNE – Wołowina z fasolą, jalapeño, pomidory i kolendra, podana z nachosami.
CHIMICHANGA DE MANZANA – Chrupiąca roladka z jabłkami, cynamonem i orzechami.
340,00 zł
Zajęcia prowadzi: Isabel Balderas
(Kuchnia meksykańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
SOPA AZTECA – Zupa z tortillą kukurydzianą, pomidorami, awokado i papryką pasilla.
MOLE POBLANO – Tortilla faszerowana kurczakiem w sosie z suszonej papryki, czekolady i orzechów.
TORTILLAS DE MAIZ – Własnoręcznie robione placki z masą kukurydzianą.
CHILI CON CARNE – Wołowina z fasolą, jalapeño, pomidory i kolendra, podana z nachosami.
CHIMICHANGA DE MANZANA – Chrupiąca roladka z jabłkami, cynamonem i orzechami.
340,00 zł
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
DAN HUA TANG – Aromatyczna i delikatna chińska zupa jajeczna, idealna na początek noworocznej uczty.
DAN DAN Z WIEPRZOWINĄ – Zjedzenie dania z makaronem noworocznej uczty ma ponoć zapewnić długowieczność.
MAPO DOFU Z KURCZAKIEM – Czyli coś na szczęście; wyraziste, idealnie doprawione danie na bazie tofu oraz kurczaka.
NIAN GAO – Obchody Chińskiego Nowego Roku nie mogą obyć się bez deseru, którego zjedzenie ma zapewnić rozwój osobisty i zawodowy; my przygotujemy klasyk popularny w całych Chinach – ryżowe ciasto na parze z orzechami i daktylami.
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Adrian Stojewski
(Kuchnia hiszpańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
CROQUETAS DE SETAS – Chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku hiszpańskie krokieciki, wypełnione kremowym farszem z dodatkiem grzybów, jedno z najbardziej ikonicznych hiszpańskich tapas.
EMPANADA GALLEGA – Klasyczne galicyjskie danie, ciasto wypełnione mieszanką tuńczyka, papryki i pomidorów, pieczone w piekarniku i ozdobione pięknym warkoczem.
OLLA GITANA – Cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, ciecierzycą, dynią, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo.
TARTA DE SANTIAGO – Ciasto z Santiago de Compostella, na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nazywane też ciastem pielgrzyma.
SANGRÍA DE SIDRA – Nie ma bardziej idealnego połączenia niż hiszpańskie tapas i pełna temperamentu sangria z cydru oraz owoców.
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Adrian Stojewski
(Kuchnia hiszpańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
CROQUETAS DE SETAS – Chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku hiszpańskie krokieciki, wypełnione kremowym farszem z dodatkiem grzybów, jedno z najbardziej ikonicznych hiszpańskich tapas.
EMPANADA GALLEGA – Klasyczne galicyjskie danie, ciasto wypełnione mieszanką tuńczyka, papryki i pomidorów, pieczone w piekarniku i ozdobione pięknym warkoczem.
OLLA GITANA – Cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, ciecierzycą, dynią, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo.
TARTA DE SANTIAGO – Ciasto z Santiago de Compostella, na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nazywane też ciastem pielgrzyma.
SANGRÍA DE SIDRA – Nie ma bardziej idealnego połączenia niż hiszpańskie tapas i pełna temperamentu sangria z cydru oraz owoców.
320,00 zł
Zajęcia prowadzi: Alicja Rokicka
(Kuchnia wegańska )
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
LAGANA – Mocno sezamowy chlebek
POTATOSALATA – Grecka sałatka z ziemniaków
FASOLADA – Grecka klasyczna zupa z fasolą i pomarańczą
PASTITSIO – Zapiekanka makaronowa
PORTOKALOPITA – Ciasto turbo pomarańczowe z Cyklad
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Alicja Rokicka
(Kuchnia wegańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
Domowy makaron z semoliny
Prawie klasyczna lasagne z roślinnym ragu
Ribolita rozgrzewająca zupa z fasolą i jarmużem
Focaccia z ziemniakami i oliwkami
Arancini z ziemniakami i pistacjami
Pomarańczowe ciasto z polenty
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Petar Simić
(Kuchnia bałkańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
SPANAKOPITA – Delikatne, chrupiące ciasto filo wypełnione po brzegi kremowym nadzieniem z soczystego szpinaku, aromatycznego sera feta. To klasyczne greckie danie, które zachwyca równowagą smaków i tekstur – idealne połączenie maślanego ciasta i wyrazistego farszu.
TAVČE GRAVČE – Tradycyjna macedońska zapiekanka z białej fasoli, która jest aromatycznym, bogatym w przyprawy daniem. Fasola zapiekana jest z cebulą, papryką i przyprawami, co nadaje jej wyjątkowej głębi smaku. To prawdziwe danie comfort food, które łączy prostotę z intensywnością smaków.
GURMANSKA PLJESKAVICA – Sycący, aromatyczny kotlet z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, popularny w kuchni bałkańskiej. Przyprawiony tradycyjnymi ziołami i pieczony na grillu, zachowuje soczystość, a jego wyrazisty smak podkreślają dodatki takie jak ajvar czy cebula. To coś więcej niż klasyczny kotlet – prawdziwa gratka dla miłośników mięsnych specjałów.
MORAVSKA SAŁATKA – Tradycyjna sałatka z południa Serbii, która zachwyca świeżością i prostotą. Składa się z dojrzałych pomidorów, papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw, a wszystko to łączy się w harmonijną całość. Idealny dodatek do dań mięsnych lub jako lekkie, odświeżające danie samo w sobie.
BAJADERA – To nie polska bajaderka :) To delikatny, czekoladowo-orzechowy blok, który rozpuszcza się w ustach, przenosząc na chwilę w świat słodkich, bałkańskich smaków.
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
MAŁŻE W SOSIE Z CZARNEJ FASOLI – Przysmak rodem z Hong Kongu, który można podać jako przystawkę, uzupełniony ryżem jako danie główne albo… przekąskę do piwa.
LAKSA – Malezyjska kremowa zupa z kurczakiem, krewetkami i dwoma rodzajami makaronu, która zawojowała niemal całą Azję.
KURCZAK ADOBO – Soczysty i aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką to chyba najbardziej znane danie z Filipin.
TAPIOKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z MUSEM BANANOWYM – Azja kocha tapiokę w najróżniejszych wydaniach, a my przygotujemy jej wersję w tajskim wydaniu – z obłędnym bananowo-limonkowym musem.
340,00 zł
Zajęcia prowadzi: Alicja Rokicka
(Kuchnia wegańska)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
350,00 zł
Zajęcia prowadzi: Jakub Antoniszak
(Kuchnia azjatycka)
NA WARSZTATACH PRZYGOTUJEMY
TORTANG GINILING – Danie w sam raz dla miłośników sycących śniadań – omlet z mieloną wołowiną i sosem rybnym.
SINIGANG – Treściwa zupa z boczkiem, pomidorami, szpinakiem i marynowaną papryką o charakterystycznym, lekko kwaskowym smaku.
JIAOZI Z WIEPRZOWINĄ I KAPUSTĄ – Coś dla fanów dim sumów – pierożki prosto z Pekinu wypełnione wołowiną i kapustą pekińską, smażone na patelni i gotowane.
MARUYA – Popularne szczególnie w krajach wyspiarskich, słodziutkie placuszki z bananami i cukrem.